Saturday, 21 January 2012

Nak lajukan broadband yang habis limit?


Seperti yang diketahui umum, bila broadband dah capai had kuota nya, kelajuan internet broadband tu akan turut terjejas.

Jadi, untuk mengatasi masalah itu, anda bolehlah menggunakan cara ni.
Tak kiralah sama ada broadband tu Broadband Celcom, Maxis, DiGi, atau lain-lain.

Di sini disertakan beberapa langkah untuk melajukan kembali broadband anda.


1.Klik pada 'start button' , kemudian dalam search box, taip cmd
Lepas taip cmd, tekan Enter
2. Lepas tu, akan keluar command prompt yang warna hitam tu, then taipipconfig/all
Lepas taip ipconfig/all , tekan Enter
3. Lepas tekan Enter , akan keluar macam ni. then scroll up sampai ke atas balik.
Scroll up ja
4. Then, lepas scroll up, cari IPv4 Address macam dalam bulatan tu, then lihat sebelah kanannya, ada nombor, copy kat mana-mana atau hafal ja nombor tu (bersama titik noktahnya sekali)
Contoh nombor IP di atas adalah 10.183.234.1
5. Kemudian, buka aplikasi notepad, dan taip apa yang ditunjukkan dalam gambar di bawah
Pastikan anda taip macam yang Seif taip ni.
Cuma nombor IP sahaja yang berbeza Mesti ikut baris masing-masing.
6. Lepas tu, boleh klik pada tab 'File' dan 'Save' . Simpan dokumen ni dalamformat batch file dengan menaip .bat selepas nama dokumen. Contoh nama dokumen Seif di bawah adalah booster, jadi taip booster.bat

Lepas siap taip nama dokumen, klik save
7. Sebaiknya simpan dokumen di desktop
Double-click untuk mulakan aplikasi
8. Akhir sekali, lepas 'double-click' pada aplikasi, akan keluar command prompt sekali lagi. Kali ni bersama IP address yang kita dah PING tadi tu.
Biarkan dokumen ini dibuka ketika anda melayari internet

Jangan tutup aplikasi batch ni sebelum selesai guna internet. ok.
Terbukti berkesan, kerana dah guna banyak kali cara ni. 

Kalau nombor IP Address tu hilang, bermakna anda kena update nombor IP anda sekali lagi. Cara nak update, ulang langkah 1 hinnga 4 untuk dapatkan nombor IP yang baru.

18 comments:

~ mIz_sHa ~ said... [Reply to comment]

betul ke ni....??????

duniawikini said... [Reply to comment]

betul..cuba la try buat. mesti jadi punya la..

Aiman Syawal said... [Reply to comment]

mmg menjadi pun aku slalu buat lama dah. tp senyap2 je rahsia baik xleh sebar sgt nti telco kesan plak

juse said... [Reply to comment]

hmmm.. kurang berkesan pun... selalu sangat guna klo dah nak lambat.. lambat juga.. perasaan jak tu laju..

am said... [Reply to comment]

transmit failed general failed...what'this mean???

Narahiko Fujiwara said... [Reply to comment]

pkataan 1st dlm notepad tu ape?

BONEKASHIZUKA said... [Reply to comment]

no 5 tu xnampak la huruf@ nombor yang mula2.

Narahiko Fujiwara said... [Reply to comment]

xlaju pun..

Gua Gila Gila said... [Reply to comment]

Gua rase cara nie mmg tak bekesan punya... gua dah try.. gua konpius laaa.. knp kena save fail *.bat... kan boleh direct taip (ping Ipaddress -t )kat cmd tu.... kan senang... klu tak silap ping nie hanya nak check connection bukan nak bg kuat connection...

Nick Casper said... [Reply to comment]

Trick ni da lama orang buat..and da lama kantoi sebenaqnya...kalau dulu online gamer selalu buat ni utk stability connection..sekarang da xjalan da..

FizA said... [Reply to comment]

cmd tu xde pun.. np eh?

MrSweeters! said... [Reply to comment]

pkataan 1st dlm notepad tu ape?

haiezack said... [Reply to comment]

i guna macbook camner pula bro. os dia kan lain dengan microsoft

nowly ghazali said... [Reply to comment]

mmg kalau lps double click dia hilang ke ?

Anonymous said... [Reply to comment]

untuk wifi xdek ke

duniawikini said... [Reply to comment]

@Anonymous wifi tak blh la...

hakim said... [Reply to comment]

apa yg nk kna tulis tu???

becho off????kaco jer la palang tu, tak jelas.....

Elove Momo said... [Reply to comment]

betoolll jd la...... hihi.. dpt dwnld byk lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© nadiaelias.com, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena